Wyjątkowa włoska kuchnia
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, jakie oferuje kuchnia z Europy powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, kolorów i duża porcja składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się głównie z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe dania włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. włoska restauracja bez glutenu Kraków Owoce morza, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, powodują, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również lasagne, tortellini, minestrone oraz liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mascarpone i pecorino.
Zobacz film