Obecnie koncentrujemy się na tym, co konsumujemy – wybieramy produkty coraz rozsądniej, kierując się zdrowiem i dietą. Czasy, kiedy jedliśmy wszystko w nieograniczonych liczbach już minęły – czas na zdrowe jedzenie oraz naturalne produkty. Z tego powodu coraz to częściej również wypatruje się zamienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje całkiem odsunięty od jadłospisu a towary dość ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron lub ziemniaki. Wielokrotnie zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one równie dużo towarów odżywczych, jakkolwiek organizm po prostu znosi je znacznie porządniej. Wspaniałym przykładem stosownego towary jest kasza jaglana, która niegdyś gościła na stołach niesłychanie często a dzisiaj niestety została zapomniana.
pasztet z kaszą jaglaną
Na szczęście coraz to więcej osób ceni jej uroki oraz decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej oczywiście kaszy. Czemu? Czym ona różni się od schematycznej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? A więc riposta na to pytanie jest wybitnie łatwa – kasza jaglana to zupełnie inny typ kaszy. Już sam jej wygląd na to podkreśla, bowiem są to nadzwyczaj delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Należy traktować ją nieco inaczej niż schematyczną, słynną nam kaszę, bowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje nieco więcej czasu lecz jest tego warte, bowiem wrażenia smakowe są w gruncie rzeczy fajne. Z jakiej przyczyny niemniej jednak powinniśmy zaciekawić się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada niezwykle wiele pomocnych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny produkt czy też trudno jest je odnaleźć.
Przykład? Kasza jaglana jest niezmiernie poprawnym źródłem niesłychanie wielu witamin z grupy B, jednak nie jedynie, dostarcza bowiem również witaminy z grupy E, które nadzwyczaj poprawiają pamięć oraz koncentrację a także dużo cudownych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo czy potas. Prócz tego kasza jaglana to jest wybitnie bogata w antyoksydanty, co świadczy, że wychwytuje i w głównej mierze neutralizuje tak oznaczane wolne rodniki, dla nas dosyć niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą wyraża? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza niesłychanie odżywcza oraz przede wszystkim lekkostrawna, w następstwie tego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom właściwy przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera też krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany wskutek tego tak znaczący, jaka odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry oraz zapobiega odwapnianiu kości.